• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/oykusilayazici
Okul Fotoğraflarım

Hopa-Kapadokya

AksarayAKSARAY

  “Bozkırların İçinden” İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Aksaray, Tuz Gölü'nün doğusunda yer alıyor. Çok eskilerden beri bir yerleşim merkezi olan Aksaray; Asur, Hitit, Kapadokya Krallığı ve Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiş. Aksaray’ın bölgeye Türkler yerleşmeden önceki ismi Archelais Garsaura'ymış.

   Bölge Selçuklular tarafından fethedilince burası Taksara ismi ile anılmış. Selçuklu Sultanı 2. Kılıç Aslan beyaz mermerden bir saray yaptırınca, bölgenin adı Aksaray diye anılmaya başlanmış. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde de Aksaray halkının bir bölümü İstanbul’a yerleşmiş ve bu yere Aksaray semti denmiş. Aksaray ilinde kara iklimi hüküm sürmekte. Yani yazları kurak ve sıcak, kışları yağışlı ve soğuk geçiyor. Bitki örtüsü bakımından fakir olan ilin dağlık bölgelerinde ormana rastlanmakta.

   Hakim olan bitki örtüsü ise Bozkır. Aksaray’a gelip buraya özgü ne alacağınızı düşünüyorsanız eğer, cevaplardan biri, halı olmalı. Türkiye’de halı ve dokumacılığının hala devam ettiği yerlerden biri olan Aksaray’daki halıların özelliği ise, boyalarının doğal olup, iplerinin tamamen yün olması. Dokuma halıların dışında son zamanlarda çokça üretilen yün halısı ve yastık da satın alabilirisiniz.

   İlçeleri; Ağaçören Yöre, Hasan ve Ekecik Dağları'nın küllerinini soğumasıyla oluşan yumuşak kayalarla kaplı. İlçeye yakın mesafede olan, Tuz Gölü ve Hirfanlı Barajı'na uğrayabilirsiniz. Eskil Yaylalarında höyükler bulunuyor. Ortakuyu Yaylası'ndaki Bizans İmparatorluğu'ndan kalma tiyatro ilgi çekiyor. İlçe merkezinde Selçuklu Medeniyeti'nden kalma Ulu Cami'yi görmemek olmaz. Gülağaç Aksaray il merkezine 40 km uzaklıkta olan Gülağaç ilçesi sıcak ve mutlu insanları, düğünleri ve dini bayramları kendine has kutlamalarıyla biliniyorlar. Güzelyurt Eski ismi Gelveri olan Güzelyurt ilçesi önemli bir merkez konumunda. Çünkü Aksaray’ın en turistik noktası olan Ihlara Vadisi burada bulunuyor. Ortaköy Frigler'e ev sahipliği yapmış olan Ortaköy’de, Frig soylularının gömüldüğü tümülüslere rastlamak mümkün. Sarıyahşi Halk tarafından içmece olarak bilinen doğal ve özel bir su kaynağı bulunuyor. Ayrıca suyun, sabah aç karnına içildiğinde çeşitli hastalıklara iyi geldiği söyleniyor.
AvanosAVANOS

   "Toprağın Her Hali…" Yüzyıllar boyunca farklı milletlerin egemenliğinde olan ve her seferinde yeni bir isimle anılan Avanos, tarih boyunca çok büyük öneme ve konuma sahip olmuş. Ortasından bölen Kızılırmak’ın can verdiği ilçe, gerek tarihi dokusu, gerekse yeryüzü şekilleri ile her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

   Avanos Nevşehir’e 18 km uzaklıkta bir ilçe. İkiye bölünen ilçenin bir tarafı eski, diğer tarafı yeni Avanos olarak adlandırılıyor. Taştan yapılmış eski konaklar ve eski Avanos bölgesi Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış. Bölünen iki yakayı ise, iki beton, bir asma ve bir de taş köprü bağlıyor birbirine. Belki de bu köprüler geçmişi günümüze taşıyan kültür elçileridir. Hitit, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok devletin hüküm sürdüğü Avanos’un her adımı tarih kokar. Kapadokya adı verilen bölgede yer alan ilçe, Ürgüp ve Göreme ile birlikte en çok tercih edilen kültür turudur. Osmanlı döneminde Evenüz olarak anılan Avanos, çanak çömlek yapılan yer anlamına gelmekte.

   Avanos’ta yaşayanların çanak çömlek yapımına Hititler döneminde başladığı düşünülmekte. Her ne kadar çanak çömlek ile meşhur olmuş bir ilçe olarak bilinse de Avanos’a asıl ününü veren peri bacaları. Yeryüzü şekillerinin en muhteşem hali olan peri bacaları volkanik dağlar tarafından püskürtülen lavların rüzgar ve yağmur gibi dış etkenler ile aşınması ile oluşmuş. Bölgenin hemen hemen her yerinde bulunan bu peri bacaları, bölgenin koruma altına alınmasına ve turizm bölgesi olarak kabul edilmesine neden olmuş. Avanos’ta çok sayıda çömlek atölyesi mevcut. Her atölyenin yaptıkları ürünleri sergiledikleri satış yerleri mevcut. Bu atölyelerde çömlek ustalarının çalışmasını yakından incelemek hatta denemek bile mümkün. Son yıllarda Avanos’un muhteşem doğasını keşfeden yapımcılar, bu yöreyi dizi ve sinema filmleri için mekan olarak kullanmaya başlamışlardır. Avanos yazları çok sıcak olduğundan, gezilerinizi bahar ve sonbahar aylarında yapmanız daha rahat olacaktır. Değişken bir havası ve yeryüzü şekilleri olduğundan kıyafet seçiminde dikkatli olmak lazım. Çanak, çömlek ve peri bacaları… Avanos’u anlatmak için başka söze var mı gerek? Avanos’a gelip de alışveriş yapmadan dönmek mümkün değil. Özellikle Kapadokya’ya geldiğinizi bilen dostlarınıza küçük hediyeler götürmek isteyeceksiniz. Avanos hediyelik eşya alanında çok fazla seçenek sunuyor.

   El yapımı halılar, seramik ve çini eşyalar, çömlek, şarap… Avonos merkezde bulunan atölyelerde küçük-büyük her çeşit seramik ve çini aksesuarı bulmanız mümkün. Bunlar dışında Avanos çarşısında da yan yana sıralanmış onlarca hediyelik eşya dükkanı bulabilirsiniz. Satın alacağınız eşyalar kırılabilir olduğundan, satıcılar onları çok iyi bir şekilde paket yapıyor. Halı ve klilimler ise, el dokuması ve antika sayılabilecek değerde. Eğer gerçekten ölümsüz ve değerli bir hediye almak istiyorsanız, seçiminiz, el dokuması halıdan yana olmalı. Küçük takı ve aksesuarlar da satın alınabilecek alternatifler arasında. Bölge ile özdeşleşen sütle kavrulmuş kabak çekirdeği ve meraklılarına hediye edebileceğiniz şarap da mutlaka alınması gerekenler listesinde bulunmalı.
KaymaklıKAYMAKLI

   “Kapadokya'da İklimi Soğuk, Halkı Sıcak Belde” Nevşehir’in merkeze bağlı bir beldesi olan Kaymaklı, il merkezine 20 km uzaklıkta bulunuyor. Küçük ama şirin bir belediye olan Kaymaklı, Kapadokya Bölgesi'nde olmasının büyük avantajını yaşıyor. Peri bacaları ve yer altı şehirleri ile ünlenen ve ziyaretçilerin büyük ilgisi ile karşılaşan Kaymaklı halkının geçim kaynağı hayvancılık, tarım ve turizm. Kültür turizminin yoğun olarak yaşandığı bu bölgede, çömlekçilik de gelişmiş bir el sanatı.

   Bölgenin her yerinde yapılan toprak çömlekler ve seramik ürünler, hem mutfakta kullanılıyor, hem de bölgede bulunan hediyelik eşya dükkânlarında turistlerin beğenisine sunuluyor. Karasal iklimin yaşandığı bölgede yazlar sıcak, kışlar ise çok soğuk. Belde soğuk olsa da, yöre halkı olabildiğine sıcak ve misafirperver. Kaymaklı’da bulunan Kaymaklı yer altı şehri ise, beldedeki en önemli turizm bölgesi. Şehrin içinde bulunan kiler, mutfak bacası, kilise, okul gibi bölümler halkın ne kadar büyük bir gelişme içerisinde olduğunu gösteriyor. Tarihi milattan önce 3000 yıl öncesine kadar dayanan Kaymaklı'da, cumhuriyetin kuruluşuna kadar bölgede Rum ve Türk halkı beraber yaşıyormuş. Bu durum, beldenin zengin bir kültüre sahip olmasını sağlamış. Kaymaklı’da günü saatlerinde insanın canının sıkılması mümkün değil.

   Tam bir açık hava müzesini andıran bölgede gündüz saatlerin tarihi dokuyu gezerek yerinde hissedebilir, rehberlerden özellikle yer altı şehirlerine ait bilgileri detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Kapadokya Bölgesi'ne gelip de balon turu yapmamak olmaz tabi ki. Bölgeyi kuş bakışı izleyebileceğiniz bu eğlence gruplara halinde yapılıyor. İsterseniz daha fazla ücret ödeyerek sevdiklerinizle baş başa göğe yükselebiliyorsunuz. Kaymaklı alışveriş yapmak için en iyi adreslerden biri. Bölgede küçük ama içerikli çok sayıda dükkân bulunuyor. Özellikle mimari yapıların çevresinde hediyelik eşya satan dükkânları görmek mümkün. Kaymaklı’dan alışveriş yapanlar tüm sevdiklerinin hoşuna gidecek bir şeyi mutlaka bulabiliyor. Özellikle topraktan yapılmış mutfak eşyaları başka bir yerde kolay kolay bulamayacağınız ürünler arasında. Avanos, Ürgüp ve Kaymalı üçgeninde çok sayıda seramik atölyeleri bulunuyor.
   
   Burada seramik ya da toprak çömleklerin nasıl yapıldığını ustalarından izleyebilir istiyorsanız, siz de deneyebilirsiniz. Hediyelik eşya konusunda birçok seçeneği ziyaretçilerine sunan Kaymaklı’da özellikle halı ve kilimler en değerli hediyeler arasında. Yabancı turistlerin büyük bir ilgi gösterdiği bu halılar el dokuması. Özellikle yöreye has desenlerin kullanıldığı kilimler biraz pahalı olsa da, emin olun değeri hiç eskimeyecek bir hediye. Şarapları ile ünlü olan bölgede şaraplar üzümden ve duttan yapılıyor. Daha ilk yudumunda farkını hissedeceğiniz şaraplardan bölgeden ayrılırken mutlaka almalısınız. Süt kullanılarak kavrulmuş kabak çekirdeği ise Kaymaklı’dan ayrılırken aklınızda kalacak lezzetlerden biri.
KayseriKAYSERİ

   “6000 Yıllık Bir Geçmiş” Kayseri ili Orta Anadolu’nun güneye yakın bölümü ile Toros Dağları’nın kesiştiği yerde Orta Kızılırmak Bölümü’nde kurulu. Nevşehir, Yozgat, Sivas, Niğde, Kahramanmaraş ve Adana işe komşu olan şehir tarihi boyunca Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olagelmiş. Kuruluş tarihi çok eskilere MÖ 4000’lere, yani bir anlamda 6000 yıl öncesine dayanıyor. Kayseri’ye Hattiler tarafından Kaniş Karum ismi verildiği bilinmekte.

   Derin tarihi şehri Anadolu’nun görülmesi gereken en önemli yerleri arasına koyuyor. Kayseri’nin sembolü Türkiye’nin en yüksek dağlarından biri olan Erciyes. Erciyes, yaklaşık 4000 metre yüksekliğe sahip sönmüş bir volkan. Erciyes kayak merkezi, kış turizmi açısından ilgi çekici bir merkez. Özellikle Tekir yaylası kış sporları için uygun bir ortam sunuyor. Bunun yanında Aladağ, Binboğa, Bakırdağ, Hınzır, Dumanlı, Soğanlı, Beydağı, Aygörmez, Rostan, Ali Dağı gibi yüksek oluşumlara da ev sahipliği yapmakta. Ali Dağı’nda yamaç paraşütü yapılabiliyor. Ayrıca, Aladağ milli parkında tracking sporu yapılabilmekte. Kayseri göller bakımından da büyük bir zenginliğe sahip. Sarıgöl, Yay Gölü, Tuzla Gölü ve Camız Gölü başlıca gölleri arasında yer alıyor. Ayrıca, Sarımsaklı, Akköy, Kovalı gibi harika manzaraya sahip göletlere de sahip. Kızılırmak ilin en önemli akarsuyu. Zamantı ve Sarız Çayı da diğer bazı akarsularını oluşturuyor. Zamantı ırmağı İç Anadolu’dan başlayıp Akdeniz’e dökülen bir ırmak olup bu ırmakta rafting sporu yapılabiliyor. Nehrin yaklaşık 15 kilometrelik bir bölümü milli rafting parkuru olarak belirlenmiş.

   Yılın bazı dönemlerinde rafting şenlikleri de yapılmakta. İl sınırları içinde Sarımsaklı, Palas ve Karasaz gibi ovalar da mevcut. Kayseri, kış mevsimini oldukça soğuk ve kar yağışlı geçirmekte. Kış ortalama sıcaklığı eksi 4 derece. Bu da Kayseri’yi kış turizmi için oldukça ilgi çekici bir yer haline getiriyor. Erciyes Dağı’nın yılın 6-7 ayı kar altında olması kış turizmi açısından önemli bir şans. Kayseri kültürel anlamda da turizm için değerli bir il. Arkeoloji müzesi, Etnografya müzesi, Kayseri müzesi başlıca müzeler arasında. Bunun yanında, Kültepe ören yeri de turizm açısından ilgi çekici bir yer. Şehir kalesi ve surları da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Şehir, inanç turizmi açısından da önemli bir yere sahip. Çok sayıda türbe ve kilise ziyaret edilmeyi beklemekte. Özellikle, Seyyid Burhanettin Türbesi, Melikgazi türbesi, Sırp Kirkor Losovoriç kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Soğanlı Köyü Kaya Kiliseleri turistleri şehre şeken önemli tarihi yapılar. Kayseri’de farklı aktiviteler yapmak isteyenler özellikle adrenalin tutkunları Zamantı Irmağı’nda rafting ve Erciyes’te kayak yapabilirler. Ayrıca, Aladağ Milli Parkı’nda Dağ yürüyüşü yapılabilir. Kayseri’den hediye olarak alınabilecek en değerli şeyler Bünyan ve Yahyalı halısıdır. Yiyecek olarak da elbette pastırma ve sucuk alınabilir.

   İlçeler; Bünyan Karadayı, Bürüngüz ve Sultanhanı köylerinde Selçuklulardan kalma kervansaraylar ve binalar yer almakta. Develi İlçede kültürel bir etkinlik olarak her yıl geleneksel Aşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali yapılıyor. Hacılar Turizm merkezi ve kayak pisti bulunmakta. Alternatif kış sporları merkezi yapımı da hali hazırda başlamış. İncesu İlçede eğlence yeri olarak Lake Land turistik tesisleri yer alıyor. Kocasinan İlçe sınırları içinde çifte medrese bulunmakta. Melikgazi Arkeoloji müzesi ve Etnoğrafya müzeleri mutlaka ziyaret edilmeli. Pınarbaşı Melikgazi türbesi Pınarbaşı il sınırlarında yer almakta. Yahyalı Kapuzbaşı şelaleri imkan varsa mutlaka görülmeli. Yeşilhisar Soğanlı Kaya Kiliselerini ziyaret etmeden Kayseri’den ayrılmamak gerek. Elliye yakın mağara ve kaya kilisesi bulunan yer gerçekten çok etkileyici.
Kırşehir
KIRŞEHİR

   “Bir Bozkır Şehri” Kırşehir, deniz seviyesine göre oldukça yüksek bir yerleşim alanına sahip, çevresinde Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Aksaray bulunan İç Anadolu’nun merkezinde yer alan küçük bir Anadolu ili. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 900-1200 metre civarında olup yaylalarla kaplı. Yükseklik bazı yerlerde 1700 metreyi bulur. Şehir bu kadar yüksekliğe sahip olmasına karşın içerisinden pek çok irili ufaklı akarsu geçer. Bunlardan en göze çarpanı Kızılırmak. Kızılırmak’ın havzasına bir kuş gözlem alanı bile yapılmış. Bu kadar doğal güzelliğe sahip olmasının yanında malesef orman bakımından fakir bir ilimiz. Bunların haricinde Japon Bahçesi denen güzel bir alana sahip.

   Tarihine baktığımızda şehrin Tunç döneminde kurulduğu düşünülmekte. Bu kadar yaşlı olan bu şehire birçok uygarlık yerleşmiş. Şehir bu sayede çok sayıda tarihi esere ve yeraltı şehirlerine sahip olmuş. Bunların dışında zengin termal kaynakları ve Seyfe Gölü gibi eşsiz güzellikleri de bulunmakta. Kaman ceviz ve kültür sanat festivali bu sene 22 yaşını doldurdu. Her sene ekim ayının 2. haftası düzenleniyor. Bufestivalde adından da anlaşılacağı gibi ceviz ön plan. Ceviz hakkında akla gelebilcek çok sayıda yarışmanın içinde kendinizi bulabilirsiniz. Eğer yolunuz kırşehire düşerse Cacabey Camii, Ahi Evran Camii, termal kaplıcaları ve Seyfe Gölü’nü görmeden dönmeyin. Şehir tarihi bu kadar eski olunca genellikle tarihi yerlerde kendinizi kaybetmek en büyük aktivite olacak.

   Eğer tüm gezebileceğiniz tarihi mekanları bitirebildiyseniz Seyfe Gölü kıyısında kendinizi doğaya bırakabilirsiniz. Eğer mevsim kış ise kayak yapabileceğiniz Çamlık Tepe mevkii hemen Çiçekdağı ilçesinde bulunuyor. Kırşehir’de Onxy taşından yapılma el sanatı ürünleri var. Onxy taşı Kırşehir'e özgü bir taş. İLÇELER Akçakent Şehrin en kuzeyinde bulununan bu ilçe aynı zamanda deniz seviyesinden yüksekliği bakımından da en yüksek olan ilçe. Kırşehirin tek doğal ormanlık alanı olan meşe ormanlığı da burada yer alır. Akpınar Şehre uzaklığı 39 kilometre olan bu yerleşim merkezi Akçakent’in hemen altında yer alır. Akpınar temiz havası ve her mevsim akan soğuk ve temiz suyu ile bilinir. Boztepe Şehir merkezine 32 kilometre uzaklıkta bulunan bu yerleşim merkezi, merkezin hemen doğusunda yer alır. Özellikle Malya Ovası ile bilinir ve bu ova şehrin en değerli arazilerinden biri olarak gösterilir.

   Çiçekdağı Şehir merkezine 65 kilometre uzaklıkta bulunan bu ilçe yüksek platoların kuzeye bakan yamaçlarına yeleşmiş. Ayrıca ilçedeki Çamlık Tepe’de kışın kayak yapılabilir. Ayrıca Türk halk müziğinin en büyük ozanı, abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi, bozkırın tezenesi Neşer Ertaş bu ilçede doğmuş. Kaman Şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta şehrin en geniş arazisi olan ilçe. Baran sıradağları bu bölgede yer alır. Mucur Şehir merkezine 21 kilometre uzaklıkta olan bu güzel ilçede Armutlu dağı ve Kırşehir’in tek doğal gölü olan Seyfe Gölü yer alır.
KırşehirNEVŞEHİR

   "Bir yeraltı şehri..." Adını Kapadokya bölgesi ve peri bacaları ile sıkça duyduğumuz Nevşehir Farsça yeni şehir anlamına gelmekte. Her ne kadar anlamı yeni şehir olsa da şehrin yerleşimi bayağı eski. 1954 yılında il olan şehir Kayseri, Kırşehir ve Niğde’den toprak alarak yüzölçümünü büyütmüş. Kızılırmak’ın ikiye böldüğü Nevşehir’in yeryüzü şekilleri Erciyes Dağı ve Hasan Dağı’nın jeolojik dönemdeki volkanik patlaması sonucunda oluşmuş. Püsküren lavların oluşturduğu plato yıllar içersinde rüzgârın ve akarsuların aşındırması ile peri bacaları denilen şeklini almış. Peri bacaları uzun bir gövde üstünde şapka varmış gibi görünen şekiller. Bu şekiller koni, şapka ya da mantar biçiminde bölgede farklı şekillerde bulunuyor. Nevşehir’i üne kavuşturan ve turizme kazandıran bu şekiller Kapadokya adı verilen Ürgüp, Göreme ve Avanos üçgeninde yoğunluk kazanmış. Peri bacaları dışında bölgedeki diğer faaliyette çömlekçilik. Çömlekçilik Nevşehir’de yoğun bir şekilde yapılan ve tüm dünyada tanınmasını sağlayan bir sanat. Kapadokya’nın tarihi milattan önce 3000 yıllarına kadar dayanmakta. Bunun en büyük kanıtı Kaymaklı, Derinkuyu ve Özkonak bölgelerinde bulunan yeraltı şehirleri. Bugünün teknolojisiyle bile açıklanamayan bu şehirler yerin altında katlar şeklinde yapılmış.

   Mutfak, kiler, kilise gibi ayrıntıların bulunması halkın yerleşik hayata geçtiğinin göstergesi. Karasal iklimin hüküm sürdüğü Nevşehir’de yazlar sıcak ve kurak kışlar ise olabildiğine soğuk ve yağışlı. Bozkır bir örtüye sahip olan şehirde kayalıklardan yeşili görmeye fırsatınız pek olmuyor. Tarım, hayvancılık ve çömlekçilik yapan kırsal kesimdeki yöre halkı samimi ve çok misafirperver. Nevşehir gerek peri bacaları gerekse tarihi yapıları ile sizi farklı boyutlara taşıyacak bir şehir. Bu şehrin sınırları içinde yaşadığı şehrin kalabalığını, trafiğini ve kargaşasını unutuyor insan. Doğa harikası bir manzara eşliğinde kendinizi yeniden keşfetmek istiyorsanız Nevşehir tek adresiniz. Nevşehir merkezde alışveriş yapabileceğiniz AVM ve çok sayıda mağaza var. Buradan ihtiyaç duyduğunuz her şeyi satın alabilirsiniz. Sevdiklerini ve kendinize yörenin orijinal ürünlerinden satın almak istiyorsanız yolunuzun Kapadokya’ya düşmesi lazım. Kapadokya hediye cenneti gibidir. Burada hediye almak istediğiniz kişilerin hoşuna gidecek bir şeyi mutlaka bulursunuz. Nevşehir’e gidip de çanak, seramik almadan dönmek olmaz. O yüzden mutlaka bir çömlekçi atölyesine uğramanız gerek. Burada bir yandan çömlek sanatının inceliklerini izlerken bir yandan da hediyelerinizi seçmeniz mümkün.

   Çok isterseniz eğer çömlek yapmayı bile deneyebilirsiniz. Korkmanıza gerek yok çamur ellerinizden kayıp giderken siz başarmanın mutluluğunu yaşıyorsunuz. Seramik ve çömlekleri en orijinal halleri ile Avanos ilçesinde satın alabilirsiniz. Şarap Nevşehir ile özdeşleşmiş bir içkidir. Bölgede üzümün yanı sıra duttan şarap yapılmaktadır. Şarap alışverişi yapmak isteyenlerin adresi ise Uçhisar ve Ürgüp olmalı. Dokumacılık Nevşehir ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bölgenin kendine ait desenleri el dokuması tezgâhlarda ilmek ilmek işlenmektedir. Bir sanat eseri olan bu kilimlerin fiyatı diğer hediyelere göre biraz pahalı; ama değerleri inanın paha biçilmez. Özellikle koleksiyoncuların ilk adresi kilim satış yerleri oluyor. Bunların dışında yöresel örtüler, küçük süs eşyaları ve fotoğraf albümleri hediye olarak alınabilir.

İlçeleri; Acıgöl 1987 yılında ilçe olarak Nevşehir’e bağlanan Acıgöl Nevşehir merkezin 20 km uzağında bulunuyor. Halkının tarımla ve hayvancılıkla uğraştığı ilçe çok eski bir yerleşim alanı. Acıgöl yer altı şehri, Kurugöl yer altı şehri ve Yazılıkaya bölgede bulunan turistlik alanlar arasında yer alıyor. Avanos Nevşehir’in önemli bir turizm ilçesi. Merkeze olan uzaklığı 18 km olan Avanos’un ortasında Kızılırmak geçiyor. Hititler döneminden beri var olan İlçe büyük bir tarihe kaynaklık etmiş. Peri bacalarının yoğun olarak bulunduğu ilçede çanak- çömlek sanatı büyük bir önem taşımakta. Özkonak Yeraltı şehri, Dereyamanlı Kilisesi, Zelve, Paşabağ bölgede bulunan tarihi yerler arasında. Bölge halkı çömlekçiliğin yanı sıra tarım ve hayvancılıkla meşgul. Derinkuyu İlçenin merkeze 31 km uzaklığı bulunmakta. Çok eski zamanlardan beri var olan ilçede bundan 200 yıl öncesinde bütün yerleşimler yer altına yapılıyordu. Yöre halkı içme suyunu yerin 60- 70 metre altından çıkardığından bölgeye Derinkuyu ismi veriliyor. Derinkuyu bölgesinde yer alan Yer altı şehri Nevşehir’in en büyük yer altı şehri. Henüz 8 katına ulaşılabilen şehirde dünyanın ilk yer altı akıl hastanesi de bulunuyor. Gülşehir Osmanlı sadrazamı tarafından büyük bir külliye yapılmış, bundan sonra gelişmeye başlamış. Nevşehir’e 18 km uzaklıkta bulunan Gülşehir Roma döneminden kalan mezarları, Açıksaray ören yeri, Aziz Jean Kilisesi ve mantar biçiminde peri bacaları ile tarihe tanıklı ediyor. Hacıbektaş Hacı Bektaşi Veli’nin buraya yerleşmesi ile birlikte ilçede manevi bir huzur oluşmuş ve Hacı Bektaşi Veli’nin ölümü üzerine anısını yaşatmak için ilçeye ismi verilmiş. Kapadokya’nın merkezi sayılan Hacıbektaş il merkezine 46 km uzaklıkta. Kozaklı İl merkezine olan 96 km uzaklığı ile Nevşehir’in en uzak ilçesi. Kaplıcaları ile tanınan ilçede aşiretler yaşamaktadır. Ürgüp Hakimiyet kuran her millette adı değişen Ürgüp Kapadokya’nın ve peri bacalarının merkezi sayılmakta. İl merkezine 20 km kadar uzak olan ilçede Göreme çok önemli bir yerleşim merkezi.
UçhisarUÇHİSAR

    “Kapadokya Diyarında Şahlanan Belde” Nevşehir’e bağlı Uçhisar, Kapadokya’nın zirvesindeki bir yerleşim bölgesi. Tarihi ve turistik değeri çok büyük. Eskiden İpek Yolu ve Kral Yolu’na olan yakınlığı da onu günümüzde ayrı kılıyor. UNESCO dünya mirasları listesine, bağlı bulunduğu Kapadokya ile birlikte 1985 yılında girdi. Uçhisar, aynı zamanda, gün batımının en güzel izlendiği zirve noktası. Kraterli yapıdaki mimarisi, ait olduğu turistik bölgeyi dünya çapında üne kavuşturuyor.

   Bu doğal oluşumlu oyma yapılar ve belde kalesi görülmeye değer. Panoramik olarak tüm Kapadokya'yı zirve Uçhisar Kalesi’nden izlemek mümkün ve bu kalenin merdivenleri oldukça yüksek. Yörede bilinen adı Ucasar olan Uçhisar, Osmanlı beyliklerine ve Selçuklular'a meskenlik yapmış. O dönemde bir koruma ve savunma noktası olarak kullanılmış. Uçhisar'ın dört bir yanı; Ürgüp, Erciyes, Ortahisar, Gömede Vadisi, Göreme, Avanos ve Nevşehir ile çevrili. Balon turları, peri bacaları turları, kale ve tarihi değerlere yapılan turlar burayı bilindik ve önemli kılıyor. Turistik açıdan oyma binalarda konaklama imkanı, yeme içme imkanı ve organik ürünler de dahil olmak üzere alışveriş dükkanları yerli, yabancı misafirlerini bekliyor.

   Beldede ve Kapadokya’da meşhur peri bacaları, vadiler ve volkanik dağlar, coğrafi oluşumunu gözler önüne seriyor. Milyonlarca yıl önce yaşanan volkanik patlama sonucu bu yer şekilleri ve yapılar ortaya çıkmış. Uçhisar'da kuzey ve güney rüzgarları eserken karasal iklim etkili oluyor. Bağcılık da Uçhisar’ın şanslarından biridir. Verimli ve elverişli topraklarında yetişen üzümler halkın geçimi, uğraşı, eğlencesi ve rızkıdır. Sanat evinde en güzel ebru örneklerini görebilirsiniz. Göreme Caddesi’nde yer alan sanat evinde ebru hakkında bilgi ve ders alabilirsiniz. Rehber eşliğinde peri bacaları mevkiini, kaleleri, doğal ve tarihi oluşumları gezebilirsiniz. Yöresel el emeği göz nuru halı ve kilimlerin yanısıra küçük peri bacası bibloları ve hediyelik eşya dükkanları yol üstündedir.