• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/oykusilayazici
Okul Fotoğraflarım

Müsabaka


MÜSABAKA ŞEKLI

   Maçlar, iki eskrimci arasinda, çarpışma alani 14mt. x 2 mt. olan bir pist üzerinde yapilir. Pistin ortasindan saga ve sola dogru 2'ser metre mesafede baslama çizgisi bulunur. Müsabıklar çarpışmaya başlamadan önce, başlama çizgisinde durup önce selamlaşırlar, sonra da "en Garde" (çarpışmaya başlama) pozisyonuna geçerler ve hakemin "başlayın" komutu ile çarpışmaya başlarlar. Her üç branşda da çarpışma sonucunda meydana gelen tuşlari gösteren elektronik bir cihaz mevcuttur. Hakem bu cihazin yardımıyla atak, savunma gibi hareketleri dikkate alarak tusu kimin yaptığını belirler. Tuş göstergesi olarak da isimlendirilen bu cihaz üzerinde beyaz, kırmızı ve yeşil olmak üzere 3 degişik renkte lamba bulunur. Kırmızı ve yeşil renkli lambalar geçerli tuşlari, beyaz lamba ise geçersiz tuşlari göstermektedir.
 
   Karsilasmada tek söz sahibi hakemdir. Karsilasmayi baslatir , durdurur , hareketlerin kurallara uygun olup olmadiğına karar verir.Turnuvalarda ilk önce 5 sayılık grup maçlari yapılır.Daha sonra 15 sayılık eleme maçlarına geçilir.Kuralların çignenmesi durumunda çesitli cezalar verilir:ilk çiğnemede uyarı tekrarı durumunda rakip lehine puan yazilması , vuruşun geçersiz sayilmasi gibi.Daha ağır olarak karsilasmaya son verme ve ihraç cezalarıda verilebilir.
 
   Eskrimde hangi silah söz konusu olursa olsun , iyi bir oyuncu için en önemli ve güç nokta , oyun sirasinda gerçek niyetini gizlemek ve aynı zamanda rakibinin niyetini sezerek ona göre bir oyun stili ortaya koymaktir.Teknik hazirlikları ve fiziksel güçleri denk de olsa , eskrimciler o günkü formlarina , doğru tahminde bulunma yeteneklerine ve taktiklerini uygulama biçimlerine göre birbirlerinden ayrılırlar.